Dupa 15 ani Half-Life Alpha iese la suprafata

Dupa 15 ani, Half Life Alpha iese la suprafata

 

Cine nu cunoaste jocul Half Life, ii sugerez sa se opreasca din citit, sa inchida calculatoru si niciodata sa nu mai atinga jocurile pe calculator. Half Life este considerat ca fiind unul din cele mai bune jocuri pe calculator din toate timpurile si inca foarte multe jocuri FPS au fost inspirate de pe Half-Life. Dar nu am venit aici sa vorbesc despre joc, ci despre descoperirea unui gamer.

Aceasta descoperire a fost facuta de jackaljayzer, un utilizator de pe reddit. A primit de la un prieten mai multe CD-uri, printre care si un CD intitulat: “Half-Life Alpha Version 9/8/97 – For Print preview purposes only”. A inceput sa se uite pe el si doar dupa cateva minute a descoperit ca acest CD contine Half Life, versiunea Alpha. Pentru cei care nu stiu, cand un producator incepe sa lucreze la un joc, sunt mai multe stagi prin care trece,  primul fiind crearea unui prototip, acesta este ca baza jocului, miscarile in general, foarte putina grafica, mai mult cod. Al 2-lea stagiu fiind lansarea unei versiuni Alpha, in acest stagiu, jocul este putin mai “complet”, poti juca un level sau mai multe pentru a vedea cum se misca jocul si ce probleme sunt in general. Al 3-lea stagiu este lansarea unei versiuni Beta, aici jocul este 90% complet, sunt anumite persoane care joaca si termina de cateva ori acel joc, incercand sa gasessca probleme cu el. Ultima versiune fiind lansarea jocului oficial, un joc niciodata nu este 100% complet, dar majoritatea sunt in proportie de 99.89%.

Sa revenim la subiect, ce este acest Half Life Alpha? Dupa cum am mentionat putin mai sus, este jocul Half Life, in al 2-lea stagiu de productie. Problema e ca jocul Half Life a aparut in 1998, acest Alpha este din 1997, a durat un an de la alpha pana la lansasarea oficiala a jocului? Eh, aici devine interesant, ceea ce am jucat noi, defapt este un fel de Half Life 2 deoarece originalul Half Life (cel care il vedeti in alpha) a fost modificat in proportie de 80% si dupa cum a spus Ken Birdwell: “Ceea ce am lasant in 1998 este intr-un fel sau altul, Half-Life 2”, dar totusi, ce s-a intamplat cu Half-Life 0, care niciodata nu a fost lansat?

Acum, dupa 15 ani, gameri din lumea in treaga au primit raspunsul la intrebarea de mai sus, Half-Life 0 (zero), a fost gasit si facut public pentru ca toti gameri sa se poata bucura de jocul Half-Life original (Nu complet, doar Alpha). Acest joc este baza jocului Half Life 1, Valve a descis sa schimbe multe aspecte ale jocului original si din acest motiv, acel Alpha nu a fost niciodata terminat.

Jocul functioneaza pe orice platforma Windows, imaginea CD-ului poate fi gasita aici: https://docs.google.com/folder/d/0B1G0LxOL9vJEWmZ4dnZrR29OOU0/edit , o emulati cu Daemon Tools sau Power ISO. Pentru a putea juca, trebuie sa selectati culoarea desktop-ului la 16-bit,  stergeti opengl32.dll din folderul Half Life si lansati jocul prin enginegl.exe, odata intrat in joc, in consola scrieti vid_forcemode 1. Nu este asa usor sa il instalati, nici nu a fost facut sa fie instalat sau jucat de public, dar daca ai putin timp si rabdare, vei juca un joc extraordinar dupa parerea mea.

38 minute de gameplay:
[youtube http://www.youtube.com/watch?&v=phTjVY04_k0]

3 thoughts on “Dupa 15 ani Half-Life Alpha iese la suprafata

  1. Putea sa faca bani frumosi din vanzarea CD-ului unui colectionar 🙂 . Eu am terminat mare parte din seriile Half-Life , cel mai interesant mi sa parut Half-Life 1 .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.